Lekarze zaszczepili się przed kamerami

W dniu 9 grudnia 2016 roku lekarze i lekarze dentyści publicznie zaszczepili się szczepionką przeciw pneumokokom.

Zaszczepili się przedstawiciele Naczelnej Rady Lekarskiej m.in. Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Maciej Hamankiewicz, wiceprezes NRL Zyta Kaźmierczak-Zagórska, wiceprezes NRL Leszek Dudziński, a także przedstawiciele organów odpowiedzialności zawodowej: Naczelny Rzecznik Odpowiedzialności Zawodowej Grzegorz Wrona, Przewodniczący Naczelnego Sądu Lekarskiego Wojciech Łącki.

W akcji promocji szczepień uczestniczyli Marek Posobkiewicz - Główny Inspektor Sanitarny, który również w Naczelnej Izbie Lekarskiej zaszczepił się przeciwko pneumokokom oraz Dyrektor Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny prof. Mirosław Wysocki.

Szczepiąc się publicznie członkowie Naczelnej Rady Lekarskiej wzmocnili swój apel do lekarzy i lekarzy dentystów podjęty na posiedzeniu Naczelnej Rady Lekarskiej w dniu 4 listopada 2016 roku.

Dzięki zorganizowanej w tym dniu konferencji prasowej szczepieniom towarzyszyły media. Temat został zrelacjonowany w następujących programach telewizyjnych, radiowych i prasowych:

Polsat "Wydarzenia", Polsat News, TVP 2 "Panorama", TVN "Fakty", TVN24, Superstacja, Program I Polskiego Radia, ESKA Rock, Radio Zet, Gazeta Wyborcza, Rynek Zdrowia, infodent24.pl, expressilustrowany.pl.

Zachęcamy do relacji w portalu "Gazety Lekarskiej".

Lekarz Posłowie i Senatorowie RP dają przykład

26 stycznia 2017 roku Posłowie i Senatorowie RP będący lekarzami poddali się szczepieniom przeciwko pneumokokom.

Zaszczepili się Pani Poseł Beata Małecka-Libera, Marszałek Senatu RP Stanisław Karczewski, Wicemarszałek Senatu RP Grzegorz Czelej, Senator RP Rafał Ślusarz, Poseł na Sejm RP Marek Hok.

Zdjęcia - Rzecznik Prasowy NIL Katarzyna Strzałkowska.

Opublikował: Anna Pogorzelska

Data opublikowania: 2016-12-20 11:45:22