Wynagrodzenia za dyżury lekarskie - pismo do Prezesa Polskiej Federacji Szpitali

Naczelna Izba Lekarska ze zdziwieniem odebrała wypowiedź Prezesa PFS Jarosława J. Fedorowskiego dotyczącą stawek za dyżury, udzieloną tygodnikowi Wprost i opublikowaną 13 lipca 2015 roku w materiale prasowym p.t. „Pielęgniarska zapaść” autorstwa Krystiana Lurki.
W związku z tym Rzecznik Prasowy NIL Katarzyna Strzałkowska zwróciła się z zapytaniem do Prezesa PFS, na jakich danych opierał się stwierdzając, że stawka za godzinę dyżuru nocnego dla lekarzy wynosi około 80 zł.:

"Jeżeli podana kwota jest wynikiem prowadzonych przez Polską Federację Szpitali badań - chętnie zapoznamy się z tymi wynikami. Ogólnopolskie dane dotyczące średniej dyżurowej byłyby dla nas materiałem bardzo cennym tym bardziej, że w przygotowywanych przez Ministerstwo Zdrowia wynikach z ankiet dotyczących zarobków lekarzy nigdy nie wyodrębniano stawki za dyżury.
Według sygnałów otrzymywanych od lekarzy, ta stawka jest dużo niższa niż podana przez Pana Prezesa i wynosi około 50 zł brutto, a w przypadku młodych lekarzy rezydentów bywa niższa nawet do poziomu, który został przez Pana podany jako poziom stawki dla pielęgniarek, czyli 20 zł brutto. Dlatego też bez konkretnych danych opracowanych na podstawie konkretnych ankiet stwierdzenie Pana Prezesa o stawce ogólnopolskiej jest bardzo krzywdzące dla całego środowiska lekarskiego."

Opublikował: Milena Kruszewska

Data opublikowania: 2015-07-28 11:03:27