Szczepienia - list otwarty Prezesa Naczelnej Rady Lekarskiej do społeczeństwa polskiego

Prezes Naczelnej Rady Lekarskiej Maciej Hamankiewicz w dniu 20 listopada 2016 roku po emisji programu Studio Polska wyemitowanego na antenie TVP Info w dniu 19 listopada 2016 roku  wystosował list otwarty do polskiego społeczeństwa o następującej treści:

"Po obejrzeniu programu Studio Polska wyemitowanego na antenie TVP Info w dniu 19 listopada 2016, pomimo faktu, iż przed niewielu dniami wystosowałem pismo do Prezesa TVP przesłane do wiadomości Ministra Zdrowia, by zaprzestano działań szkodzących zdrowiu publicznemu w Polsce stwierdzam, że Telewizja Polska kontynuuje akcję antyszczepionkową.

Celem kolejnego programu było wywołanie w społeczeństwie lęku przed szczepieniami. Na taki cel wskazywał przede wszystkim sposób prowadzenia programu, uniemożliwiający przedstawienie racjonalnych przesłanek za szczepieniem, dopuszczający do obrażania obecnych w studio autorytetów medycznych. Zamiast spokojnego wysłuchania ekspertów medycznych, pojawiło się przejęcie na siebie roli ekspertów przez prowadzących, wskazujących, że rację ma jedynie ten, który jest przeciwny szczepieniom. Na cel wywołania w społeczeństwie lęku przed szczepieniami wskazywał również dobór zaproszonych rodzin osób, u których wystąpiły niepożądane odczyny poszczepienne, z których nieszczęściem bardzo trudno się pogodzić. Zamiast danych dotyczących częstotliwości występowania niepożądanych odczynów poszczepiennych, szerokiego wyjaśnienia procedury ich zgłaszania pojawiła się głębia ludzkiego nieszczęścia wzmacniana płaczem obecnej w studio osoby niepełnosprawnej. U każdego widza, który ma w sobie współczucie dla ludzkiego nieszczęścia musiał się obudzić odruch lęku, by nie dotknęło to jego lub jego najbliższych.

Zwracam się zarówno do widzów tego programu, do każdej Polki i Polaka, do naszych pacjentów, by dbali o swoje zdrowie, rozumiejąc, że zabezpieczenie się przed epidemiami może mieć miejsce tylko przez masowe szczepienia, które medycyna uważa za największe osiągnięcie redukujące choroby, które nie tak dawno dziesiątkowały Europę i świat.

Zaznaczam, że środowisko lekarskie na co dzień spotyka się z problemem chorób zakaźnych u osób, które nie zabezpieczyły się poprzez szczepienia i spotkań z tymi chorymi jest nieporównywalnie więcej niż zdarzeń niepożądanych. Apeluję do Koleżanek i Kolegów lekarzy i lekarzy dentystów, aby zarówno każda choroba zakaźna, jak i wszystkie niepożądane odczyny poszczepienne były sumiennie zgłaszane do Inspekcji Sanitarnych, tak, aby nikt nie miał wrażenia, że lekarze i lekarze dentyści zamiatają te kwestie pod dywan.

Do obowiązków lekarza i lekarza dentysty należy nie tylko porada w zakresie szczepień, zgłaszanie występowania niepożądanych odczynów poszczepiennych, ale przede wszystkim danie przykładu, że sam się szczepi. Dlatego też w dniu 9 grudnia 2016 roku członkowie Naczelnej Rady Lekarskiej publicznie poddadzą się szczepieniu przeciwko pneumokokom. W szczepieniu będzie również uczestniczył Główny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz. Wszyscy poddamy się stosownej obserwacji i jeśli u któregokolwiek z nas wystąpią niepożądane odczyny poszczepienne złożymy stosowny raport i opublikujemy go na naszej stronie.

Zwracam się do Ministra Zdrowia Konstantego Radziwiłła, by dołączył do mojego wezwania i zaapelował do Prezesa Telewizji Polskiej Jacka Kurskiego, by publiczna telewizja zaprzestała akcji antyszczepionkowej i zaczęła propagować zachowania prozdrowotne służące dobru publicznemu".

Data: 2016-11-20 11:32:40